CBM organizovao izložbu fotografija „Fotografije Mitrovice iz prošlosti“


08.07.2021., 11.06 | Multimedija


Izložba je pružila priliku prethodnim generacijama da se sete Mitrovice kakva je nekada bila, a mlađim generacijama da vizuelno vide priče o Mitrovici iż prošlosti i nadahnu se pozitivnim aspektom mirnog suživota u Mitrovici i njenom regionu”, je glavna poruka upućena tokom izložbe fotografija koja je juče organizovana u blizini glavnog mosta na Ibru.

Izložbu fotografija „Fotografije Mitrovice u prošlosti“ organizovali su Community Building Mitrovica (CBM) i podržavajući partneri Inicijativa mladih za ljudska prava na Kosovu (YIHR) i Nova socijalna inicijativa (NSI).

Izložba je organizovana u okviru aktivnosti Pomirenja i transformacije konflikta (RCT) koju je podržao Američki narod putem USAID-a na Kosovu.

„Ovaj projekat ima za cilj da doprinese stvaranju prostora za zadovoljavanje potreba različitih etničkih grupa na ličnom, zajedničkom, medijskom i institucionalnom nivou, i da iznese pozitivan primer kohabitacije i zajedničkog vrednovanja među zajednicama“, rekla je izvršna direktorica CBM-a , Aferdita Sylaj Shehu.

Događaju su prisustvovali pripadnici različitih zajednica iz južne i severne Mitrovice. Fotografije Mitrovice iz prošlosti bile su prikazane na nekoliko panoa u zoni poverenja na glavnom mostu, pružajući građanima i prolaznicima priliku da uživaju u fotografijama i projatno se prisećaju se grada. Sa druge strane, izložba je poslužila mladim generacijama da vizualno vide istoriju grada, i na pozitivan način isnpiriše na dobrosusetske odnose.

„Slike prikazuju različite aspekte života u Mitrovici u prošlosti: radnike, sportiste, omladinu, žene. Želeli smo da podsetimo sve na to kako se izgledalo u prošlosti “, rekao je Stevan Vukadinović, menadžer projekata u CBM, poželevši polaznicima prijatno vreme.

Izložba je omogućena uz pomoć člana neformalne grupe građana RCT-a, Fehmija Feratija, aktiviste civilnog društva i preduzetnika.

„Treba podsetiti sve u južnoj i severnoj Mitrovici da istorija ovog grada ne postoji samo poslednjih 20 godina, već i sto godina pre toga. Grad ima bogato nasleđe, nasleđe na koje bi svi trebalo da budu ponosni “, rekao je Ferati koji je ustupio fotografije i čija nam je strast oko ove ideje neizmerno pomogla.

Izložba je jedna od mnogih predstojećih aktivnosti u okviru RCT aktivnosti. Jedna od aktivnosti u pripremi je Coffee Fest, planiran za prvu nedelju u septembru.