Pozitivne priče podstiču na pomirenje. Stvorimo prostor zajedno i delimo ih!


Radujemo se što ćemo organizovati trening za mlade za razvijanje i stvaranje pozitivnih poruka.

 

Ovaj trening doprinosi jačanju transformacije konflikta i kreiranje prostora u medijima za izveštavanja usmerenog na građane, fokusirajući se na zajedničke vrednosti i izgradnju poverenja. Glavni uticaj je taj da različite zajednice budu senzibilisane za zajedničke vrednosti na Kosovu. Takođe, doprinosi da mediji i lokalni lideri podržavaju objektivno izveštavanje iz pristupa usmerenog na građane. Na kraju, ovo doprinosi misiji aktivnosti imati društvo u kojem postoji proaktivna saradnja, mirno postojanje različitih grupa i demokratske vrednosti za sve građane.

O treningu

Albanska i srpska zajednica, posebno omladina, suočavaju se sa nedostatkom interakcije, ili interakcija ne postoji, zbog podele kao posledice prošlosti. Takođe, kosovski Albanci i kosovski Srbi ne govore isti jezik što je dodatni izazov u ​​međusobnoj komunikaciji, posebno među mladima. Stoga, okupljanjem mladih iz srpske i albanske zajednice, pružamo prostor za njihovu interakciju, shvatajući važnost razvijanja i generisanje pozitivnih poruka. Štaviše, pričama o pomirenju potreban je prostor u medijima i javnosti. Vesti koje se generišu u javnosti u vezi sa srpskom i albanskom zajednicom, nažalost, imaju tendenciju da se spinuju i u poteri za senzacionalističkim naslovima, loše priče imaju prednost. Ova inicijativa će doprineti da se u medijima omogući prostor za pozitivne priče.

 

Ovaj trening ima za cilj posebno:

 

  • da predstavi alate, mehanizame  stvaranja pozitivnih priča vezanih za pomirenje,
  • Fokus je uglavnom na omladinu i žene iz regiona Mitrovice zainteresovane za razmenu svojih ličnih ili drugih priča koje predstavljaju saradnju na bilo koji način između podeljenih zajednica i promovišu pomirenje.
  • mladi polaznici treninga, Srbi i Albanci zajedno, će nakon treninga istraživati i razvijati svoje autorske priče, a trener će pratiti i mentorisati mlade, a njihove priče biće inicijalno objavljene na KoSSev portalu

 

Zajedno sa trenerom Tanjom Lazarević (glavni urednik KoSSev-a) složili smo se da će KoSSev, kao medij koji se najviše prati i kome se najviše veruje u gradu Mitrovici i njenom regionu, ali i van Kosova, prvi pružiti prostor za polaznike za razvijanje pozitivnih priča (istraživanje pozitivnih primera, saradnja između Srba i Albanaca, itd.) Plan je da se iz istog razloga uključe i drugi uticajni mediji na Kosovu - obezbeđujući prostor za razmenu pozitivnih poruka.

Ova aktivnost je povezana sa medijskom komponentom aktivnosti Pomirenje i transformacija konflikta, u sklopu koje ćemo organizovati trening specificno razvijen za medije na Kosovu kako bi se novinari i medisjke kuće dodatnop obučile za pružanje prostora i poboljšaju trend vidljivosti pozitivnih prica. A pre toga, potpisivanje memoranduma o razumevanju kako bisno osigurali saradnju.

Ovaj trening je deo aktivnosti za Pomirenje i Trasnformaciju konflikta, koji sprovodi CBM u partnerstvu sa NSI i YIHR ks. Aktivnost podržava američki narod kroz USAID na Kosovu.

 

@yihrks @NSI

#RCT #Reconciliation


Najnovije vesti

TOR: Furniture Companies

utorak, 16. april 2024. • 15.55

ToR - Translation Services

petak, 05. april 2024. • 15.49

INVITATION TO TENDER

četvrtak, 07. mart 2024. • 15.55

Tender notice: Supply of Electronic...

utorak, 13. februar 2024. • 13.50

TOR - Freelance trainer

ponedeljak, 05. februar 2024. • 15.31