Veče pripovedanja sa Aferditom i Nemanjom


                           

 

Aferdita Sylaj Shehu i Nemanja Nestorović zajedno vode nevladinu organizaciju „Community Building Mitrovica“ (CBM), koja radi u regionu Mitrovice čija je misija doprinos miru. Oni dolaze iz zajednica kosovskih Albanaca i kosovskih Srba, koji žive u podeljenoj Mitrovici.

Živeći u stalnom razvoju Kosova, nestabilna politička situacija koja diktira normalan život građana može se donekle pojačati na mestu koje deli samo most, koji nažalost i dalje služi kao tačka razdvajanja.

CBM svojim radom želi da premosti jaz između zajednica, da okupi ljude, omogući prostor za dijalog zajednica, rešavajući probleme građana. Na našem događaju pripovedanja pozvali smo Aferditu i Nemanju da zajedno podele svoje priče iz zajedničkog rada.

Na pitanje kako se osećao kada se pridružio CBM-u, Nemanja je rekao da je okruženje zdravo, lako za rad i vredno, što je otklonilo njegove predrasude u jednoj nevladinoj organizaciji koju čini multietničko osoblje.

„Uvek sam se osećao prijatno. Shvatio sam da se CBM sastoji od vrednih članova zajednice, koji su verovali u promene u gradu isto kao i ja. ”

Osvrćući se na lični osećaj i pritisak okoline, Aferdita je rekla da nije uvek bilo lako jer su vremena bila izazovnija, a podela je bila prisutnija nego ikad. „Nestabilna situacija utiče na sve, pa i na naš rad u CBM -u. Ali ne samo posao, već i naša lična dešavanja. Kada sam pravila venčanje, pozvala sam sve kolege, ali to postavlja pitanje da li bi se svi osećali prijatno od strane mojih srpskih kolega. To samo pokazuje situaciju u kojoj živimo, da se čak i na srećne prilike dva puta razmisli. Srećna sam što su moje kolege bile tamo i proslavile sa mnom važan dan, i svi smo se zabavili. ”

Na otvorenom prostoru 30 gostiju uživalo je slušajući Aferditu i Nemanju. Na pitanje o odnosima izvan posla, da li su Nemanja i Aferdita prijatelji, Nemanja je odgovorio: „Naravno! Većinu dana provodimo zajedno tokom dana, više od vremena koje provodimo sa porodicom, i mogu reći da je CBM na neki način moja druga porodica. Delimo sve srećne i tužne trenutke. Naše jutro počinje zajedničkom kafom, uz smeh, razgovor o aktuelnim temama, a radni dan time počinje lepo“.

Aferdita je delila isto mišljenje kao Nemanja i dodala da su „saradnja i prijateljstva mogući i da se dešavaju, jer Nemanja i ja služimo kao dobar primer za to. Takođe sam srećna što vidim da je saradnja među zajednicama danas bolja. Most češće koriste ljudi s jedne na drugu stranu, trguju, odlaze na posao i srećna sam što sam deo te promene i doprinosim joj. "

Aktivnost pripovedanja #RCT je tekuća inicijativa, sa ciljem stvaranja prostora za pozitivne poruke o pomirenju iz pojedinačne perspektive za javnost na Kosovu. Ove priče će se deliti sa medijima, kako bi doprele do javnosti i pojačale ili proširile pozitivne primere i doprinele normalizaciji zajedničkog života.

Ovaj događaj je deo aktivnosti Pomirenje i transformacija sukoba, koju sprovodi CBM i partneri NSI i IIHR Kosovo, a podržava američki narod putem USAID -a na Kosovu.


Najnovije vesti

TOR: Furniture Companies

utorak, 16. april 2024. • 15.55

ToR - Translation Services

petak, 05. april 2024. • 15.49

INVITATION TO TENDER

četvrtak, 07. mart 2024. • 15.55

Tender notice: Supply of Electronic...

utorak, 13. februar 2024. • 13.50

TOR - Freelance trainer

ponedeljak, 05. februar 2024. • 15.31