Vazduh koji udišemo ne poznaje etničku propadnost


Glavni izazovi na Kosovu usredsređeni su na nepoverenje koje postoji između većinskih etničkih Albanaca i manjinskih etničkih Srba na Kosovu, ukorenjeno u pitanjima iz prošlosti, učestaloj političkoj nestabilnosti i de facto razdvajanju među zajednicama. Podela postoji na nekoliko nivoa, kao što su fizički (zajednice žive jedna pored druge, većina se retko uključuje u značajnu interakciju), kulturni (nedostatak znanja tuđih jezika i kultura), verski (islam, pravoslavni i katolički), zasnovan na percepciji ( polarizovani narativi i tumačenje istorije). Zbog toga moraju biti ujedinjeni napori obe strane, na individualnom, kolektivnom i političkom nivou, kako bi se započelo poboljšanje socijalnih, kulturnih i ekonomskih odnosa između različitih zajednica koje žive na Kosovu.

Kroz aktivnost za pomirenje i transformaciju konflikta, Community Building Mitrovica (CBM), Nova društvena inicijativa (NSI) i Inicijativa mladih za ljudska prava na Kosovu (YIHR KS) primenjivaće people to people metod (P2P), identifikujući, podstičući i olakšavajući zajedničke aktivnosti građana na Kosovu, u cilju promocije mirnog suživota, aktivne saradnje i pokazivanja demokratskih vrednosti.

Jedan od načina da se to postigne je stvaranje sigurnog prostora za ljude iz svih zajednica da slobodno dele ideje oko zajedničkih problema, i što je jos važnije da zajednički poboljšaju svakodnevni život je putem neformalne grupe građana.

Neformalnu grupu čine (za sada) 25 građana, ali otvorena za nove članove različitog porekla, kako etničkog, tako i strukovnog, za pokretanje događaja u zajednici radi stvaranja pozitivnih aktivnosti  u zajednici.

Jedan od prvih događaja Sačuvaj planetu je obeležavanje Dana Zemlje, hitno pitanje koje pogađa celo Kosovo. Održana je radionica za planiranje događaja, a članovi su dali svoje doprinose o tome koje konkretne akcije mogu biti preduzete.

Kako ćemo to učiniti?

• Podizanje svesti, posebno među mladima, organizovanje radionica na kojima će se predstaviti alternativne metode smanjenja štetnog materijala za životnu sredinu, kao na primer korišćenje cegera umesto plastičnih, korišćenje boca koje se mogu ponovo puniti (Marija Jaćimović, članica kohezionog kruga) i organizovanje ulične akcije sa mladima radi promocije ovog pitanja

• Organizovati miran događaj koji će skrenuti pažnju na problem - koncert, vožnja biciklom kao način korišćenja alternativa automobilima (Nora Prekazi, članica kohezionog kruga)

• Sadnja drveća - 7 opština u regionu Mitrovice biće donirano 12 stabala, a sa mešovitom grupom članovaneformalne grupe , simbolično će biti posađeni. Ovo je odlična prilika za članove da posete susedne opštine i povežu se sa ljudima radi dalje saradnje.

 

Aktivnost pomirenja i transformaciju konflikta implementira CBM u partnerstvu sa NSI i YIHR KS a podržava američki narod putem USAID-a na Kosovu.


Najnovije vesti

TOR: Furniture Companies

utorak, 16. april 2024. • 15.55

ToR - Translation Services

petak, 05. april 2024. • 15.49

INVITATION TO TENDER

četvrtak, 07. mart 2024. • 15.55

Tender notice: Supply of Electronic...

utorak, 13. februar 2024. • 13.50

TOR - Freelance trainer

ponedeljak, 05. februar 2024. • 15.31