Radionica Kohezioni krug: Nedelja planiranja aktivizma „Spasimo planetu“


31.03.2021., 19.14 | Multimedija



U okviru aktivnosti Pomirenje i transformacija sukoba, organizovana je radionica sa članovima neformalne grupe građana. Cilj radionice bio je planiranje nedelje aktivizma, obeležavanja Dana planete Zemlje, događaja koji smo skromno nazvali „Sačuvaj planetu“. Aktuelno pitanje globalnog zagrevanja utiče na sve nas, a jednoglasna poruka članova je: moramo delovati odmah i možemo učiniti mnogo! U vezi s tim, Fehmi Ferati, član grupe, podelio je snažnu poruku: „Vazduh koji udišemo ne zna etničku pripadnost. Svim zajednicama je potreban čist vazduh, a mi svi moramo zajednički da promenimo to stanje, a ova inicijativa je dobar početak “.

Uz to, mlada aktivistkinja Jovana Jaćimović osvrnula se na važnost obrazovanja mladih o postojećim alternativama za svakodnevnu upotrebu koje manje zagađuju: „Mladima su radionice zarad podizanja svesti o tome kako koristiti alternativne proizvode za svakodnevnu upotrebu koji manje zagađuju– torbe I cegere umesto plastičnih kesa, boce koje se mogu puniti itd. ”. Marija Jaćimović

Govoreći o mladim ženama sa strašću za promenama na bolje, Nora Prekazi je napomenula da su zajednicama potrebni događaji, slanje poruka mirnim putem, što bi privuklo i isprovociralo ljude da razmišljaju o pitanju naših zajednica koje žive u zagađenom području: „Jednostavna stvar poput koncerta na ulicama, privukli bi ljude da svrate i razgovaraju sa nama o promenama “.

S druge strane, mlada aktivistkinja i članica grupe Mevlude Skuroshi, deli zabrinutost zbog ozbiljnosti ekoloških promena koje se dešavaju dok govorimo, a jedna od ideja za budući rad koji je Mevlude pomenula je stvaranje prostora za plastenike, proizvodnju semena i različitih vrsta proizvoda koji se mogu deliti sa zajednicama i kasnije saditi, stvarajući tako katalitički efekat i doprinoseći održivim zajednicama.

Članovi su se složili da institucije igraju važnu ulogu u ovom pitanju i da moraju biti uključene u zajednički rad.

Nedelja aktivizma započinje 19. aprila i trajaće čitavu nedelju. Otvoren je poziv za sve građane da nam se pridruže u ovom cilju!

Obavezno nas pratite i budite u toku sa novostima o našim aktivnostima.

Ovu aktivnost sprovodi CBM u partnerstvu sa YIHR KS i NSI. Pomirenje i transformaciju sukoba podržava američki narod putem USAID-a na Kosovu. #RCT # Pomirenje