Organizacija Koha je, u saradnji sa Community Building Mitrovica, objavila monitoring izveštaj mladih


U okviruprojekta "Civilno društvo vas posmatra: zahteva odgovornost i transparentnost na lokalnom nivou " , Organizacija Koha je izdala monitoring izveštaj mladih za period oktobar 2015 - mart 2016. Na konferenciji organizovanoj povodom objavljivanja ovog izveštaja, bili su prisutni predesednici opštine Juzna Mitrovica g. AgimBahtiri, gradonačelnik opštine Vučitrn . Bajram Muljaku, kaoi drugi visoki predstavnici lokalnih institucija, civilnog društva, predstavnik omladinskih organizacija i medija.

Ovaj izveštaj je rezultat praćenja rada skupština opština južna Mitrovica I Vučitrn kao i odjeljenja za obrazovanje I kulturu, odeljenja za omladinu i sport,  u okviruprojekta pod nazivom “Mladi vas monitorišu'' , projekat podržan od strane CBM-a. Menadžer programa dobrog upravljanja CBM-a gdja. Florentina Hajdari - Hajra je u svom uvodnom govoru dala kratak uvod u projekat “My need, my decision '' I tom prilikom čestitala organizaciji Koha na završenom radu.

CBM takođe podstiče partnerskeo rganizacije da nastave objektivan proces praćenja/monitorisanja kao i da rade više na lobiranju I zagovaranju, zašta je implementiran program izgradnje kapaciteta u okviru projekta. Isto tako, gospođa Hajdari - Hajra je istakla značaj saradnje između sektora civilnog društva i institucija , posebno kada je u pitanju poboljšanje svakodnevnog života pitanja I rešavanje zajedničkih problema sa kojima se građani suočavaju. "Community Building Mitrovica je u procesu potpisivanja sedam memoranduma o razumevanju (MoR ) sa sedam opština koje su monitorisane, odnosno uključene u projekat. Finalni izveštaj o praćenju ovih sedam opština će biti objavljen 25. maja " - rekla je gdja. Hajdari - Hajra .

''Cilj ovo gprojekta bio je da nadgleda rad lokalnih institucija oko pitanja koja se odnose na mlade a sve to kroz učešće na sastancima skupština opština kao I kroz različite sastanke sa odeljenjima nadležnim za mlade'' - rekao je koordinator organizacije KOHA  g. Qendrim Uka. Oba gradonačelnka, g. Bahtiri i g. Muljaku, su dala svoje viđenje vezano za monitoring izveštaj I ujedno ohrabrili mlade da  nastave sa svojim postupcima i otvoreno izraze svoja interesovanja u  cilju povećanja transparentnosti i efikasnosti lokalnih institucija .

Glavni zaključci izveštaja koje su slični za obe monitorisane opštine su:

  • Usvajanje propisa za priznavanje i promociju volonterizma,  iako postoje nedostac iza njegovu materijalizaciju;
  • Povećanje transparentnosti;
  • Budžetska smanjena za odredjena odeljenja kulture, omladine i sporta, što je rezultiralo nedostacima različitih aktivnosti;
  • Nedostatak aktivizma odbornika na sednicama skupštine;

Nakon predstavljanja izveštaja data je reč direktorima iz sektorao brazovanja i omladine,  culture i sporta koji suimali priliku da razgovaraju o nalazima izveštaja, daju svoje viđenje i da  takođe daju preporuke za buduća poboljšanja. Otvorena diskusija nastavljena je  sa drugim delom učesnika konferencije koji su dali veliki doprinos, i u tom slučaju je  ponovo istaknuta zabrinutost po pitanju smanjenja budžeta, posebno u vreme kada su potrebe mladih u porastu.

Izveštaj ''Mladi vas monitorišu'' će biti ažuriran sa svim preporukama koje su rzultat ove konferencije.

"Civilno društvo vas posmatra: zahteva odgovornost i transparentnost na lokalnom nivou" je  projekat koji finansira EU a rukovodi Kancelarija Evropske Unije i suosnivač je Austrijska agencija za razvoj , Ambasada Holandije u Prištini i Mott Fondacija, a sprovodi Community Building Mitrovica i Centar za resurse, omladinu i medije.

Fotografije sa ove aktivnosti možete naći na sledećem linku:  https://goo.gl/EbO9nu


Najnovije vesti

TOR: Furniture Companies

utorak, 16. april 2024. • 15.55

ToR - Translation Services

petak, 05. april 2024. • 15.49

INVITATION TO TENDER

četvrtak, 07. mart 2024. • 15.55

Tender notice: Supply of Electronic...

utorak, 13. februar 2024. • 13.50

TOR - Freelance trainer

ponedeljak, 05. februar 2024. • 15.31